logo_home
KUKA

Exner realiseert als KUKA partner sinds 1991 innovatieve productie oplossingen
Voor meer informatie kunt u bellen met: +31 (0)487 59 44 11 of mailen naar: info@exner.nl

Programmering

IRPS, INSTANTpro

Het Instant Robot Programming System is een nieuwe technologie die Exner Ingenieurstechniek uit Druten ontwikkeld heeft ter bevordering van de kwaliteit van de productbewerking en het automatiseren van kleine productieseries en enkelstuks. Dankzij dit systeem is het mogelijk om een robot het Instant Robot Programming Systemproduct af te laten lassen zonder dat hiervoor programmeertijd of specifieke kennis nodig is.

Principe
Het Instant Robot Programming System scant met een lasercamera binnen enkele seconden het te bewerken product, zoals de verbindingen tussen profielen in een samengestelde staal constructie. De hieruit verkregen informatie wordt vergeleken met een intelligente database, waarna het systeem volledig automatisch de eraan gekoppelde robot programmeert. Deze voert vervolgens de gewenste bewerking uit. De essentie van dit systeem is het overbodig maken van manueel programmeren of van het genereren van een robotprogramma via een offline programmeersysteem. Ook een CAD-tekening is niet meer nodig.

Voordelen
Het Instant Robot Programming System heeft als doel de robot zoveel mogelijk zelf te laten waarnemen, beslissen en uitvoeren. Met behulp van de intelligente database wordt de robot volautomatisch geprogrammeerd voor elk specifiek doeleinde en vindt de bewerking van het product zeer nauwkeurig plaats. Dit bespaart veel tijd en voorkomt eventuele menselijke fouten. Indien gewenst kan een operator via het intuïtief werkende touchscreen eenvoudig het programma bijsturen. Gezien het gebruiksgemak, is het systeem uitermate geschikt voor kleine series en de productie van eenmalige productvarianten. Dit vergroot de flexibiliteit in de productie en bespaart kosten.

Toepassingen
Exner Ingenieurstechniek heeft het Instant Robot Programming System in eerste instantie ontwikkeld voor MIG/MAG lastoepassingen in de staalbouw, omdat de huidige manieren van robotprogrammering erg bewerkelijk zijn. Nagenoeg elke stalen balk van een gebouw is namelijk uniek en kent relatief grote toleranties. Het IRP-systeem maakt het mogelijk om eenvoudig samengestelde stalen balken direct en volledig af te lassen, precies op die manier waarop ze aan de robot worden aangeboden. Behalve voor de staalindustrie, biedt het IRP-systeem eveneens een grote meerwaarde voor andere sectoren, zoals de scheepsbouw.

Bezoek onze website over het Instant Robot Programming System